Бизнис

Гранит ќе дели дивиденда од 28 денари за акција

Собранието на акцонери на ГД Гранит АД Скопје, на годишната седница одржана на ден 22.06.2018 година, донесе одлука за исплата на дивиденда, информира компанијата преку Македонската берза.

Претседателот на Управниот одбор на УНИ Банка, Коста Митровски продаде акции од банката

УНИ Банка АД Скопје преку Македонска берза, извести дека претседателот на Управниот одбор на УНИ Банка, Коста Митровски извршил продажба на 2.584 обични акции издадени од УНИ Банка.

Во Скопје Сити Мол и Рамстор „тепачка„ за простор, Буњаковец, Беверли Хилс и Бисер се празнат

Според најновиот извештај на консултанската компанија Фортон Македонија, „Инвестициски Атлас за недвижности за 2018 година“, кој содржи информации за севкупниот пазар на недвижности во Македонија, трговските центри

(Фото) Ахмети ја пресече лентата на Аква спаркот во Косоврасти на „Дебарски Бањи-Цапа“

​Во присуство на голем број гости од општествениот и политичкиот живот, меѓу кои и лидерот на ДУИ, Али Ахмети, претставници на институции и граѓани, во локалитетот Косоврасти на „Дебарски Бањи-Цапа“ свечено

Просечната месечна исплатена нето-плата по вработен, во април изнесува 23.942 денари

Просечната месечна исплатена нето-плата по вработен, во април 2018, изнесува 23.942 денари и е зголемена за 5,6 проценти во однос на истио месец лани, објави Државниот завод за статистика. Бруто-платата за април изнесува 35.117 денари.

Во блок-трансакција продадени 4.403 акции од Стопанска банка Битола

Во блок-трансакција вредна околу 8,8 милиони денари денеска на Македонската берза се продадоа 4.403 акции од Стопанска банка АД Битола

 

Во блок-трансакција продадени 1.000 акции од „Гранит“

Во блок-трансакција вредна околу милион денари денеска на Македонската берза се продадоа 1.257 акции од „Гранит“ АД Скопје.

 

Продадени 5.000 акции од Комерцијална банка за 26 милиони денари

Во три блок-трансакции вредни околу 26 милиони денари денеска на Македонската берза се продадоа 5.000 акции од Комерцијална банка АД Скопје.

 

За враќање долгови и камати лани исплатени над 25 милијарди денари од буџетот

Државниот завод за ревизија го објави извештајот за буџетот на Македонија во 2017 година во кој се анализираат буџетските приходи и расходи, начинот трошење и искористеноста на буџетските средства.

 

Владата инкасирала 15,2 милијарди денари во буџетот од персонален данок на доход

Со оглед на тоа што во јавноста се подгрева дебата околу најавата за зголемување на персоналениот доход за лицата со повисоки примања (над 1.000 евра) интересно е да се види колку оваа давачка учествува во приходната страна на буџетот на Република Македонија.