Чиста околина

Со поддршка од ЕУ, пуштена во употреба нова пречистителна станица во Радовиш

Започна со работа новата пречистителна станица за третман на отпадни води во Радовиш.

Граѓанските активисти остануваат цврсто на ставот ПРОТИВ уништување на Водно

Граѓанските иницијативи и здруженија за два часа во Владата ќе го пренесат својот непроменлив став против уништување на Водно.

И актерите и Град Скопје денеска го чистеа Клинички центар

Екипи на Град Скопје спроведоа акција за чистење на отпадот во кругот на Клиничкиот центар „Мајка Тереза“, информираат од таму.

Актерите утре ќе го чистат Клинички центар

Актерите утре ќе ја чистат околината на Клинички центар со почеток во 10 часот, а апелот за и други да им се приклучат го споделија на Фејсбук.

Покривот на ГТЦ ќе стане зелен, за почист град и поздрава животна средина

Градоначалникот на Град Скопје Петре Шилегов и постојаната претставничка на УНДП Луиза Винтон денеска потпишаа договор за соработка за реализација на проектот „Отпорно Скопје: поголема одржливост и иновации за справување со климатските промени“, што ќе чини 720.000 долари, а ќе се спроведува 18 месеци. 

Мапирани 15 диви депонии меѓу Радожда и Елен Камен

Во рамки на фестивалот „Аларм за природата 2018“ кој во организација на граѓанското здружение Бивиум се одржа минатиот викенд во автокампот Ливадишта, беа детектирани над 15 диви депонии во поблиската околина.

 

30 еколошки автобуси ќе го заменат старите дотраени дизел возила на ЈСП без клима

Од идната година по скопските улици ќе се возат 30-ина нови автобуси на еколошко гориво и ќе ги заменат старите дотраени дизел возила на ЈСП без клима и дополнителна опрема.

Собрани над 16 тони отпад од електронски и електрични уреди во Скопје и околината

Преку акцијата на „Екон електрон“ и „Екоцентар 97“ во изминатите 2 месеца беа собрани над 16 тони отпад од електричните и електронските уреди од околу 200 домаќинства во Скопје и околината. 

(Фото) Отворен ден во Цементарница УСЈЕ

Цементарница УСЈЕ е современа компанија во чија основа е одржливиот развој и грижата за животната средина. 

Еколози бараат целосен мораториум на градежните зафати на охридското крајбрежје

Активистите на Еколошко здружение на граѓани „Фронт 21/42“ по повод Денот на Охридското Езеро 21 јуни денеска до пратениците во Собранието повторно испратија отворено писмо во кое се бара доследна примена на мораториумот за инфраструктурни проекти на крајбрежјето.